Færøerne har længe været på min bucket list – og da jeg vidste det også var på min fars liste blev hans 80 års fødselsdag en anledning til, at indfri ønsket om et besøg på Færøerne kombineret med nærvær sammen med ham og hans kæreste Jane og naturligvis Steen.
Jeg havde igen brugt meget tid på at researche rundt – det er pænt svært at huske stednavne, når navne på ingen måder hænger fast på tungen fordi man ikke kan udtale dem. Så dette indlæg kommer til at blive meget detaljeret – måske kan du, som læser få gavn af vores rejseplan. Men husk – at alle planer kan blive ændret pga. vejret på Færøerne – det er meget omskrifteligt.
Der bor idag 53.000 mennesker på Færøerne og de lever primært af deres fiske eksport til hele verden. Der er mange laksedambrug, som man ser som ringe i fjordene, hvor der går op til 50.000 laks i hver ring. De er selvforsynende i hele fødekæden – og det er en rigtig god forretning af have lakseopdræt. Vandet i fjordene er konstant omkring de 10 grader og strømmen er næsten konstant hvilket er optimalt for fiskens trivsel. Bygden får 20% af omsætningen, når en virksomhed får lov at ligge sine lakseringe i deres fjord – så det er en fin indtægtskilde for de små bygder. Der er fuld beskæftigelse deroppe – hvilket viser sig ved, at de har svært ved at få folk til serviceerhvervet. På hotellet hvor vi boede manglede de hænder, og man kan ikke bare få folk udefra herop og arbejde da Færøerne ikke er med i EU og derfor kan de ikke få arbejdstilladelse. Derudover kan man ikke indlogere dem, som måtte komme op og arbejde da de mangler boliger/lejligheder. Så det en flaskehals de har men, hvis man ved det, så bærer man over med de manglende hænder. Til gengæld er de meget gæstfrie og imødekommende. De fleste unge tager til Danmark og læser videre – på Øresundskollegiet bor der knap 1000 færinge som læser i Danmark. Desværre bliver de unge kvinder i Danmark eller Norge, så idag “mangler” de omkring 20% kvinder, hvilket naturligt gør, at mange mænd gifter sig med udenlandske kvinder fra Thailand og mellemamerika.
Vi havde booket Hotel Foyroar i 5 nætter, det ligger 2 km. fra Torshavn. Det ligger smukt i fjeldet (bestil værelse med udsigt) og i 2022 får de en spa afdeling med pool ect. som de er ved at bygge idag. Det er et must at leje en bil deroppe – vi hentede vores i lufthavnen. Vejnettet er nemt at finde rundt i – men husk der er får overalt – også på vejene…vi måtte klodse bremserne flere gange pga. får der rendte ud på vejen.
Selve Torshavn er hurtigt overstået – men der ligger nogle meget lækre restauranter klods op af hinanden: Barbara, Aorstova og Bæst. Det er ikke dyrt at spise her (typisk anbefaler de man deler en ret) og maden er virkeligt i verdensklasse. Alene det at sidde i et hus fra 1600 tallet og spise og fornemme historien er den del af oplevelsen.
DRONNINGENS BESØG
Vi følger normalt ikke med i dronningens kalender – men det viste sig at hun var her netop i de dage hvor vi også var der – og boede på samme hotel (kongeskibet var ikke med). Jeg er ikke specialt royal – men når man rejser med sin 80 årige far og samtidigt kigger på dronningens program, så bøjer jeg snuden i støvet for hende og det aktivitetsniveau der er lagt for dagen. Men jeg tror, at hun oprigtigt holder meget af Færøerne og folket heroppe, der er ikke den samme stemning som i København. Ingen skubben eller masen, når hun var ude offentligt og alt virkede meget fredeligt. Vi så hende både, når hun tog afsted om morgenen og kom hjem sent om aftenen – det er altså et sejt program for en 80 årig.
Programmet var som følger:
Dag 1: Gjogv og Fuglafjødur (som dronningen besøgte samtidigt med os, hvilet betød lagkage og kaffe til alle byens borgere og turister)
Dag 2: Saksun (gåtur ud til havet – tjek tidevandet inden du starter turen) og Tjørnuvik
Dag 3: Vandretur til Trælanipan, hvorfra man kastede udtjente slaver ud for mange år siden (koster kr. 200,00 og tager 2 timer frem og tilbage), Gåsadalur og Molafossur (vandfaldet). Det er også herfra man kan se både søen og havet.
Dag 4: Gåtur i Torshavn og sejltur omkring Vestmanna bjergene, hvor man kommer tæt på fuglene – også søpapegøjer
Vi vil meget gerne tilbage og vandre på Færøerne, der er rigtigt mange vandreruter og det er ikke svære ture – de er bare lange. Vi kommer helt sikkert tilbage hertil.